Te tudod mit kensz magadra?

Te tudod, mit kensz magadra nap, mint nap? Te tudod, milyen veszélyeknek teszed ki a bőröd, ha olyan krémeket használsz, amikben számtalan káros összetevő van?

Miért nem biztonságosak a boltban és drogériákban vásárolt ránctalanító és bőrápoló krémek?

Biztos vagyok abban, hogy a reggeli és esti szépségrutinod elengedhetetlen része az arc és bőrápolás. Biztos vagyok abban is, hogy Te is fontosnak tartod, hogy minél tovább maradjon üde és friss az arcod! De Te Biztos vagy benne, hogy a legjobb termékekkel teszed meg mindezt?

Ahogy az élelmiszer vásárlásnál alaposan áttanulmányozod az összetevők listáját, ugyanígy kell eljárni arckrém választásnál is. Sajnos lehetetlen kikerülni a mesterséges anyagokat, azonban a veszélyes és mérgező összetevőktől könnyen megkímélheted magad, és a bőröd, ha szánsz pár percet a krém hátulján lévő információk elolvasására, áttanulmányozására. A saját érdekedben, mindenféleképpen oda kell figyelned ezekre, hogy ne csak szépséget nyerj, de az egészséged is megmaradjon!

Legjobb védekezés ebben az esetben a tudatos vásárlás! Nem árt megjegyezni, melyek azok a összetevők, amelyeknek semmi esetre sem szabad szerepelniük a krémek dobozán.

Bár a mérgek javarészt csak a krémekben találhatóak, de érdemes a csomagolás alapján is választani. Lehetőség szerint kerüld el a műanyag dobozos termékeket, ugyanis a műanyag Polipropilén-t tartalmaz, ami szintén egy mérgező összetevő.

Magad is meg fogsz lepődni, mennyi mérget kensz magadra nap, mint nap és mennyi betegség hordozója lehet a ránctalanító krémedben!

Íme a legkárosabb összetevők listája, amik a ránctalanító krémedben lehetnek:

Sodium Lauryl Sulfate (SLS): Ez az anyag a ránctalanítók és bőrápolók 90%-ban megtalálható! Az SLS könnyedén beszívódik a bőrödbe, onnan pedig egyenesen a szervezetedbe hatol, és rombol! Hidratálás helyett kivonja a vizet a bőrödből, ami bőrszárazságot eredményezhet, mintegy megkönnyítve a ráncok megjelenését.

Az SLS kéz a kézben jár más vegyi anyagokkal is, mint például az ún. nitrosaminenel, ami egy potenciális rákkeltő. Ha mindez nem lenne elég, az SLS fő alkotója az olyan erős tisztítószereknek, mint az autómosó szappanok, műszaki zsírtalanítók és a garázsokban használt folttisztítók.

Acrylamide: Ez az anyag szintén kapcsolatba hozható a rákkal. Mammográfiai tanulmányok bizonyították, hogy az acrylamide képes tumorokat generálni a mellszövetekben.

Propylene glycol (PEG): A PEG is több krémben található meg, mint kellene. Még enyhébb esetben is bőrirritációval kell számolni, súlyosabb esetben a bőrgyulladás is felmerülhet, mint olyan. Emellett a vesében és májban okozhat gondokat. Ha mindez nem lenne elég, gátolja a bőrsejtek növekedését, ezért rákkeltő!

Phenol carbolic acid: Az egyik legveszélyesebb összetevő, így ezt mindenféleképpen ki kell hagyni a napi szépítkezési rutinból. A PCA által felmerülő panaszok lehetnek görcsök, kóma, a keringés összeomlása, bénulás, és akár légzési elégtelenséget is okozhat, ami halálhoz vezethet.

Toluene: Ezt az összetevőt a terhes hölgyeknek érdemes szem előtt tartani és messzire elkerülni, mivel káros befolyással van a fejlődő magzatukra. Ez az anyag sajnos megtalálható a legtöbb mesterségesen előállított illatban is a krémek és ápolók mellett. Előállítása horrorisztikus: kőszénkátrányból és petróleumból nyerik. A hosszabb ideig tartó toluenel bevitel károsíthatja a vese és a máj működését, valamint csökkenti vérsejtek számát, ami vérszegénységet okoz.

Alkoholok: D alkohol, Ethanol, Methanol, Benzyl alkohol, Ethyl alkohol, és Isopropyl alkohol. Ezek az alkohol típusok mind megtalalálhatóak a legtöbb ránctalanító krémben, és egyik sem segít a bőr szépségének megőrzésében: korai öregedést és májfoltokat eredményezhetnek.
Nem minden alkohol veszélyes azonban, a Stearyl és Cetearyl alkoholok szintén megtalálhatóak a legtöbb bőrápolási termékekben és ártalmatlanok.

DEA (diethanolamine), MEA (monoethanolamine), és TEA (triethanolamine): ezek az anyagok szintén rákkeltők, de szerencsére Európában tiltott hozzávalóknak számítanak. A TEA nem csak a bőrödre lehet káros hatással, de a hajadat sem kíméli, szárazzá és sprőddé teheti azt.

Nitrosaminok: rákkeltő

Padimate-O: rákkeltő, a bőrrákkal áll összefüggésben.

Triclosan: Ez a gyomirtók előállításában alkalmazott vegyszer, olyan baktériumtörzseket hoz létre, amelyek rendkívül ellenállóak az antibiotikumokkal szemben.

Az olyan további hozzávalók, mint a Triethanolamine, Hydantoin Diazolidinyl, urea és Imidazolidinyl urea szintén rákkeltők.

Parabens (ethyl-methyl-, butyl- és propylparaben): pusztítást okoz az endokrin rendszerben, felelős a magatartásbeli és hangulatváltozásokért, meddőséget okozhat és késelteti a gyermek fejlődését. A paraben alkotóelemek megtalálhatók a mellkasi tumorokban is.

Human Growth Hormone: megtalálható a ránctalanító krémekben, hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához és a carpalis alagútszindróma (idegleszorítás a csukló területén)

 

Összefoglalva:

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) – bőrszárazság, rákkeltő, ipari tisztító vegyszerek alapanyaga.

Acrylamide – serkentő hatással van a tumorok kialakulására az emlőkben.

Propylene glycol (PEG) – bőrirritációt, bőrgyulladást, máj és vese működésében okoz zavarokat, gátolja a bőrsejtek növekedését így rákkeltő.

Phenol carbolic sav – görcsök, kóma, keringés összeomlása, bénulás, és akár halált is okozhat légzési elégtelenség következében.

Toluene – rendellenességeket okozhat a magzat fejlődésében, kőszénkátrányból és petróleumból állítják elő, károsíthatja a vese és máj működését, csökkenti a vörösvértestek számát, ami vérszegénységet idéz elő.

Alkoholok bizonyos típusai – D alkohol, Ethanol, Methanol, Benzyl alkohol, Ethyl alkohol, Isopropyl alkohol: korai bőröregedést és májfoltok megjelenését idézik elő.

DEA (diethanolamine), MEA (monoethanolamine), és TEA (triethanolamine) – rákkeltő anyagok, és a haj szárazságát is okozhatják.

Nitrosaminok -rákkeltő

Padimate-O – rákkeltő, a bőrrákkal áll összefüggésben.

Triclosan – gyomirtókban használják, olyan baktériumtörzseket hoz létre, amelyek rendkívül ellenállóak az antibiotikumokkal szemben.

Propylene glycol – az idegrendszerre van káros hatással és károkat okozhat a májban és vesékben és bőrgyulladást is okozhat.

Triethanolamine, Hydantoin Diazolidinyl, urea és Imidazolidinyl urea – rákkeltő

Parabens (ethyl-methyl-, butyl- és propylparaben) – pusztítást okoz az endokrin rendszerben, , felelős a magatartásbeli és hangulatváltozásokért,meddőséget okozhat és késelteti a gyermek fejlődését.,t. Paraben alkotók megtalálhatók a mellkasi tumorokban is.

Human Growth Hormone – HGH: cukorbetegség, carpalis alagútszindróma – idegleszorítás a csukló területén.